NoorwegenOnline.com
Onroerend goed

Warning: kop(/home/noorwege/www/poll_current_id.inc): failed to open stream: No such file or directory in /opt/ezpublish/sites/noorwegenonline.com/inc/html.php on line 180

Warning: kop(): Failed opening '/home/noorwege/www/poll_current_id.inc' for inclusion (include_path='.:/opt/ezpublish/php-4.3.11/lib/php') in /opt/ezpublish/sites/noorwegenonline.com/inc/html.php on line 180
Poll - Stem nu!

Warning: file(/home/noorwege/www/currencies.ser): failed to open stream: No such file or directory in /opt/ezpublish/sites/noorwegenonline.com/inc/html.php on line 196

Warning: implode(): Argument to implode must be an array. in /opt/ezpublish/sites/noorwegenonline.com/inc/html.php on line 196
Taal
noorwegenonline.com /taal

Taal

In dit gedeelte vind je een beknopte taalgids zodat het in mogelijk is een paar woorden en zinnen Noors te kunt spreken en verstaan.
Het grootste deel van de Noren spreekt overigens goed Engels en soms ook Duits (hoewel dat net als in Nederland minder populair is).
Het Noors kent (om het makkelijk te maken) twee verschillende schrijftalen. Dit is omdat de verschillende dialecten zo verschillend van elkaar zijn dat mensen uit de ene hoek van het land de anderen nauwelijks kunnen verstaan. De zinnen en woorden hier zijn geschreven in Bokmål. Dit is de meest gebruikte van de twee. De andere 'versie' heet Nynorsk. In de praktijk zal het weinig uitmaken welke van de twee iemand gebruikt, omdat iedere Noor beide varianten leert.
De beleefdheidsvorm in het Noors wordt nauwelijks gebruikt, ondanks dat ze die wel kennen. Vrijwel iedereen spreekt elkaar aan met jij(du). In veel reisgidsjes staat toch de u vorm (Dei). Ik heb ervoor gekozen om de jij vorm te gebruiken, omdat dit natuurlijker klinkt.

Uitspraak bevat aanwijzingen voor de uitspraak van het Noors en een paar basisbeginselen van de grammatica.

Grammatica een paar basisbeginselen van de grammatica, namelijk de vervoeging van zelfstandige naamwoorden en werkwoorden.

Spelling is een hulpmiddel voor het bepalen van de correcte spelling van Noorse woorden en uitdrukkingen. Dit onderdeel is nog in ontwikkeling.

Zinnen bevat een verzameling zinnen die handig zouden kunnen zijn op vakantie. Ze zijn expres in één lange tekst gedaan zodat er gemakkelijk kan worden gezocht naar een woord door middel van de zoek (find) functie die in vrijwel iedere browser zit (Ctrl+F).
U kunt natuurlijk deze tekst uitprinten als woordenboek, maar een echt woordenboek of zinnenboekje is altijd handiger. Het beste Noors-Nederlands-Noors woordenboek dat ik ken is dat van D. Lulofs. Dit wordt uitgegeven door BoekWerk. ISBN 90 5402 032 6. U kunt dit boek hier kopen. Een klein zakwoordenboekje zoals het Wolters Mini Woordenboek volstaat trouwens ook prima in een vakantie situatie.
Het zinnen gedeelte heeft de volgende hoofdstukken:


Copyright © 2005 NoorwegenOnline.com